Erről a szódásüvegről egy hirdetésben találtam a képeket. Az üveg felirata: SCHWARZENBERG MIKSA szikvízgyára LENGYELTÓTI, valamint a nyomófejen is SCHWARZENBERG M. LENGYELTÓTI szerepel vésett betűkkel. A fej másik oldalán a gyártó cég neve és címe van bevésve, ami nem teljesen olvasható a képről, de a hirdetés szerint kell lenni rajta egy 1934-es évszámnak is.

 
Az üveg felirata: Schwarzenberg Miksa szikvízgyára Lengyeltóti


 A fejre vésett felirat: Schwarzenberg M. Lengyeltóti


A gyártó neve és címe nem teljesen olvasható, de itt szerepel az 1934-es évszám rajta.

Ezt a szódásüveget én kaptam kölcsön fényképezésre. Ezen szintén SCHWARZENBERG MIKSA szikvízgyára LENGYELTÓTI felirat szerepel, de a fejen már KEÖPE LAJOS LENGYELTÓTI olvasható. A másik oldalán a gyártó cég van feltüntetve: KONF OSZKÁR 99% ÖNBETÉT BUDAPEST VII. ISTVÁN ÚT 11. alatta 1938-as évszám. 

 
Az üveg gravírozása: Schwarzenberg Miksa szikvízgyára Lengyeltóti


 A nyomófejre vésve: Keöpe Lajos Lengyeltóti


 A fej másik oldalán: Konf Oszkár 99% önbetét Budapest VII. István út 11. 1938

A lent látható 1900-as képeslapon, amelynek kiadását is maga Schwarzenberg Miksa finanszírozta, a kereszt mellett lévő üzleten nyomtatott betűkkel olvasható, hogy SCHWARZENBERG MIKSA, így valószínűleg az volt az ő üzlete. S én úgy tudom, hogy Keöpe Lajos üzlete, amit az idősebbek csak "Keöpe bolt"-ként emlegetnek, szintén itt volt a buszmegálló miatt lebontott üzletsoron. Elképzelhető, hogy Keöpe Lajos mikor átvette az üzletet Schwarzenberg Miksától, vele együtt a szikvízgyártást is, nem gravíroztatott új üvegeket, csak a fejeket cseréltette le, hogy azokon már az ő neve szerepeljen. Legalábbis én erre a következtetésre jutottam a két szódásüveg kapcsán, de aki esetleg teóriák helyett tud pontosabb információt, az legyen szíves ossza meg velem is!


Schwarzenberg Miksa üzlete a kereszt mellett egy 1900-as képeslapon.

Szintén egy hirdetésben találtam a képeket erről a szódásüvegről, amelynek gravírozott feliratán már KÖPE LAJOS szikvíz-üzeme LENGYELTÓTI szerepel. Érdekes, hogy itt elhagyták az e-t a vezetéknévből. A nyomófejre ennyi található bevésve: QUALITÁL 53. 3. Az üveg formája is más, és a nyomóján már piros műanyag található, ebből is látszik, hogy későbbi gyártmány.

 
Az üveg felirata: Köpe Lajos szikvíz-üzeme Lengyeltóti


A fejen lévő nyomat: Qualitál 53. 3.