Lengyeltóti bemutatkozó videója (Forrás: http://www.lengyeltoti.hu)

 


Lengyeltóti egy mosolygós kisváros - Városi Filmkör alkotása (2013)

 


Az egykori kaszinó épületében, a későbbi moziban, ami sajnos a rendszerváltás után bezárt, került kialakításra a Lengyeltóti Örökségünk Múzeum. Megnyitója 2011. július 1-jén a XXI. Tóti-napok rendezvénysorozat keretében volt, ekkor készült a Tóti-TV felvétele.

 


A város közepén található Babakertben, Zichy emlékművet avattak 2011. július 1-jén a XXI. Tóti-napok rendezvénysorozat keretében. Az avatáson beszédet mondott Varga István könyvtáros, Zichy-kutató, ez látható a Tóti-TV felvételén.

 

http://atv.hu/videotar/20110829_somogyi_falvak_a_tortenelem_tukreben_ii
Az ATV Somogyi falvak a történelem tükrében II. című műsorát 2011. augusztus 27-én sugározták. A műsor, a szomszéd falu, Buzsák bemutatásával kezdődik, majd beszélgetés látható benne Tóth Tiborral, az Ördöngős Táncegyüttes vezetőjével egy táncpróbán, Keresztes Lászlóval a Lengyeltóti Brass Band vezetőjével a Templom téren, Gábor atyával a Szent Jakab Plébániatemplomról és Zsombok Lajos lengyeltóti polgármesterrel a Zichy-parkban és az Örökségünk Múzeumban. Az összeállítást Somogyvár zárja. A műsor a fenti linkre kattintva tekinthető meg.
 

 


Új kiállítási tárgyak a Lengyeltóti Örökségünk Múzeumban (2012.04.11.) - Tóti-TV felvétele

 

http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/10/27/18/Gasztroangyal_2012_oktober_27_.aspx
Az m1 Gasztroangyal című műsor 2012. október 27-én sugárzott adásában szerepelt Dankó József és a lengyeltóti dióültetvény 37:25 másodperctől. A műsor a fenti linkre kattintva tekinthető meg.
 

 


2012. október 22-én az 1956-os lengyeltóti eseményekre emlékeztek a város lakói, és az egykori aktivisták. Lengyeltótiban 1956. október 23-án gyorsan aktivizálta magát a lakosság és kinyilvání-tották nem tetszésüket az elnyomó diktatórikus rendszerrel szemben. A megemlékezésen Witzmann Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke tartott előadást. A SomogyTV felvétele.

 


A XXIII. Tóti napok redezvénysorozat keretében 2013. július 5-én adták át a felújított Lengyeltóti bölcsödét, amely már több mint 60 éve működik a településen. Az átadóünnepségen részt vett Soltész Miklós szociális, családügyért és ifjúságügyért felelős államtitkár, Móring József Attila országgyűlési képviselő, Zsombok Lajos polgármester és Gyuriga Károly plébános.

 


A XXIV. Tóti napok rendezvénysorozat keretében került sor a "Megmaradás útja" sétány átadására Lengyeltótiban. 
2014. július 4-én a sétány átadásán készült a Tóti-TV felvétele. Avató beszédet mond Dr. Szíjártó István tanár, egyetemi docens, a Balaton Akadémia alapító igazgatója. Köszöntőt mond Lengyeltóti erdélyi testvértelepülése, Farkaslaka polgármestere, Kovács Lehel és a felvidéki testvértelepülés, Lég polgármestere, Szitási Ferenc. A sétányt felszenteli az erdélyi Szentdemeter plébánosa, Sebestyén Ágoston.

 


A XXIV. Tóti napok ünnepi megnyitóján a Lengyeltóti Művelődési Házban adták át a Lengyeltótiért kitüntető címet 2014. július 4-én. 2014-ben a Képviselő-testület a Lengyeltótiért kitüntető címet Kiss Anett lengyeltóti lakosnak adományozta a város helytörténeti tevékenységének kutatása során kifejtett munkája elismeréseként és a Lengyeltóti képekben oldal szerkesztéséért. A kitüntetést átadta Zsombok Lajos polgármester, Dr. Szatmári Ibolya jegyző és Dankó József alpolgármester.

 


A XXVI. Tóti napok a "900 éves Lengyeltóti" ünnepségsorozatra épült, mert az első írásos említése a településnek az almádi monostor alapítólevelében történt 1116-ban Villa Tout formában. A Tóti napok 2016. július 2-án indult, délelőtt megyei sakkversenyt rendeztek Illosvay István emlékére a művelődési házban, a sportcsarnokban pedig 900 perces kispályás futballmérkőzés zajlott. Délután Dr. Tóth Sándor fogorvos és helytörténész emléktáblájának avatására került sor az Egészségház falán, majd a Fodor András Általános iskolában nyílt oktatástörténeti kiállítás. Ezután Kiss Anett lengyeltóti képeslap kiállításának megnyitója következett az Örökségünk Helytörténeti Kiállítás épületében, a nap záróeseménye pedig Siess Jenifer és Gyurka Richárd képzőművészeti kiállításának megnyitása volt a művelődési házban. Ezen eseményekről számol be a Tóti-TV 2016. július 6-i adása.

 

2014. július 4-én a XXIV. Tóti napok rendezvénysorozat keretében került sor a "Megmaradás útja" sétány átadására Lengyeltótiban. ány a város központjában található, párhuzamosan a Rákóczi utcával. 


Lengyeltóti egy 1955. augusztusi filmhíradó részletben. Riba József lengyeltóti gazdálkodó mellett, látható még rajta Kollár István is, aki akkor magtáros volt. A videó végén a képeken a magtár a mai Jóki utcában, a Riba-rezidencia az Arany János utca elején és a trafóház látható, ami a Kórházközben volt. Sajnos már egyik épület sincs meg.

 


A lengyeltóti Tóth János és felesége búcsúzkodik Balázsy Antal csácsbozsoki plébánostól 1968-ban. Balázsy Antal 1915-ben született Nemeshetésen. 1951-ben 
került a lengyeltóti plébániára káplán-nak, plébánosa Futó Dezső esperes úr volt. 1952-ben ő lett Hács első katolikus plébánosa, emellett a béndeki és kisberényi plébániát is ellátta, ahova gyalog járt vasárnaponként misét tartani. 52 éves korára gerinc- és izületi bántalmai miatt már nem bírta a gyaloglást, ezért saját kérésére, 1967-ben Csácsbozsokra helyezték, ott hunyt el 1976-ban. (Balázsy Antalról bővebben itt.) Tóth Jánosra, egykori buszsofőrre, majd műszaki boltosra még sokan emlékeznek Lengyeltótiban. A buszjáratot anno Major Jánostól vette át, a busznak tőle bérelt a "felvásárlónál" garázst. Ezermester volt, már az 1940-es években sokat fényképezett, fotóiból pár látható a honlapon is. 1978-ban, felesége halála után adta el az 1960-ban épített Ady Endre utcai házát és költözött el Budapestre, hogy gyerekei közelében legyen. 1995-ben halt meg. A privát filmfelvételt Tóth János unokája töltötte fel.

 


Az 1977-ben készült filmfelvételen láthatók: Farkas László, Fűzfa Kálmán, Kovács László, Tóth János és Császár József. Farkas László az 1966-ban a vörös zászlókat eltávolító csapat tagja volt. 

 


A mai Kék-tó étterem területén a Rákóczi utcában volt a Lengyeltóti ÁFÉSZ-nek egy termelői cukrászüzeme, amit kb. 1986-ban zártak be és bontották le az épületét a vendéglővel és a többi mellette álló bolttal együtt. Vadász Gábor filmfelvétele 1981 telén készült a cukrászüzemben, amelynek vezetője Jusits Győző cukrász volt.

 


A lengyeltóti születésű Takács Klára operaénekesnő Vándorúton című portréfilmjéhez több jelenetet is a lengyeltóti templomnál vettek fel 1989-ben. A film nyitójelenetében a Kálvária látható, ahogy a hívek vonulnak fel az egyházi szertartásra, amit Gyuriga Károly plébános celebrál. Majd a művésznő és Gerle György egykori kántor beszélget a templom orgonája mellett, utána az énekesnő Schubert: Ave Maria-ját énekli a templom egyik színes ólomüveg ablaka előtt.

 


Takács Klára Vándorúton című portréfilmjének a lengyeltóti Kálváriában forgatott másik jelenete egy duett Gulyás Dénessel, amelyen Mascagni: Parasztbecsületéből Turiddu és Santuzza kettősét adják elő, ez látható és hallható a videón.

 


A Lengyeltóti Ördöngös Táncegyüttes első generációjának fellépése 1994. április 4-én az általános iskola ebédlőjében, amelyen kalocsai és s
zatmári táncokat adnak elő. Koreográfus, az együttes akkori vezetője, Takács Gábor. Számomra nagyon kedves ez a videó, mert a lányok között több osztálytársam is van. A fiúkat viszont mind fiatalabb évfolyamokból vadászta össze Taki, mert eleinte a fiúk nem nagyon akartak táncolni. 

 


A Lengyeltóti Általános Iskola 1995 júniusában végzett 8.a és 8.b osztályának ballagása. 8.a osztályfőnöke: Kissné Kocsis Márta, 8.b osztályfőnöke: Vajda Imre, iskolaigazgató: Marián József. Tóti-TV-ből felvett, VHS-ről digitalizált és vágott verzió.

 


Lengyeltóti kistérség. Készítette: Komáromi Árpád, Steiner Zoltán, Lánczos Pál Gergely.

 


Lengyeltóti régi képeslapokon

 


Képek a Lengyeltóti Zichy-kastélyról

 


Képek a Lengyeltóti Szent Jakab Templomról