Üdvözlöm a Lengyeltóti képekben oldalon!
 

Kiskastély a mai orvosi rendelők helyén
Egyszer kíváncsiságból beírtam a keresőbe: "lengyeltóti", hogy mi található az interneten az én kis szülővárosomról. Ekkor találtam pár régi képeslapot a településről, amelyek között a rajtuk fellelhető dátumok szerint 100-110 évesek is voltak, s olyan épületek is láthatóak rajtuk (kiskastély, zárda, zsinagóga, nagyvendéglő stb.), amelyek ma már nem is állnak, vagy ezekben a formájukban nem ismerhetjük őket, mert átépítésre kerültek.
Annyira örültem ezeknek a képeslapoknak, hogy elkezdtem rendszeresen keresgélni továbbiak után, hátha előkerül még pár hasonló. Mikor már 50-60db régi képeslapot összegyűjtöttem, feltöltöttem őket az egyik közösségi oldalra, ahol a fiatalok és az idősebbek körében is nagy sikert arattak. Sokan rácsodálkoztak a képek láttán, hogy "Jé, ilyen is volt Tótiban!" Ezután kezdett érlelődni bennem a gondolat, hogy jó lenne az összegyűjtött képeket egy honlapon mindenki számára elérhetővé tenni, amelyen nem csak régi, hanem új képek is lennének a településről, amolyan egykor és most összehasonlításban.


Zárda a mai általános iskola helyén

Természetes, hogy egy település folyamatosan változik, alkalmazkodik az adott kor elvárásaihoz, vagy az aktuális rendszerekhez, amik például az elmúlt század folyamán váltogatták egymást. Ahogy az én 30 éves korosztályom nem ismerhette a zárda, a kiskastély, és a zsinagóga épületét, mert jóval a születésünk előtt lebontották, átépítették őket, ugyanúgy van egy utánunk jövő generáció, akik már nem jártak a Templom térre első, második osztályba, s talán nem is tudják, hogy a jelenlegi szolgálati lakások még az 1990-es években is iskolaépületek voltak, utoljára technikateremként funkcionáltak.
De sorolhatnám tovább, hogy az elmúlt 20-30 évben milyen intézmény szűnt meg, vagy került másik épületbe. Már 20 éve megszűnt a szülőotthon és az orvosi rendelők költöztek a helyére, majd az egykori rendelők épületébe a rendőrség került. A könyvtár és művelődési ház a Csokonai utcából az Állami Gazdaság épületébe költözött fel a Rákóczi utcába, a Csokonai utcai helyiségbe ezután a "kisegítő iskola" lett áthelyezve, amely megszűnése után az épületből zeneiskola lett. Ugyanígy meg lehet említeni a Babakertet, amelyben a 80-as, 90-es években még szökőkút volt, de már egy ivókút áll a helyén, s elképzelhető, hogy a Babakert elnevezés is lassan a múlté lesz, mivel 2011-ben a közepén felavatott Zichy emlékmű után átnevezték Zichy-parkká. 
Ez a pár kiragadott példa is jól tükrözi, hogy rövid idő alatt is mennyi változás van egy településen. Ezeket a változásokat szeretném bemutatni, dokumentálni a képek segítségével, valamint kiegészíteni a Csalogányok völgye - Tanulmányok Lengyeltótiról című könyvben megjelent adatokkal, amely monográfia dr. Tóth Sándor fogorvos szerkesztésében került kiadásra 2000-ben. Sajnos a doktorúr azóta elhunyt, de a közel 700 oldalas helytörténeti kötettel nagyon szép munkát hagyott az utókorra, melyet most én is gyakran forgatok.
Az egykori Babakert a Zsinagógával
Az oldalon látható képeslapok többsége a saját tulajdonom, ezek a honlap címével vannak ellátva, de vannak internetes gyűjtésből származók is. A régi fényképeket szkennelésre kaptam kölcsön, vagy emailben küldték őket, valamint vannak köztük internetes gyűjtésből valók is. Remélem, hogy sikerül még felkutatnom hasonló régi fotókat a helyi lakosok körében is, amelyek szintén felkerülhetnek az oldalra. A frissebb képek között vannak gyűjtésből származók, sajátjaim, vagy a honlap számára készültek, mert szeretném a város jelenlegi állapotát is bemutatni. 
Kedves Látogató! Ha van régi képeslapja, képe Lengyeltóti bármilyen épületéről, teréről, utcájáról stb., akár az 1900 évek elejéről, vagy az '50-es, '60-as, '70-es, '80-as, '90-es, 2000 utáni évekből, és szívesen hozzájárulna, hogy bővüljön vele a honlap tartalma, kérem keressen meg az anett203@indamail.hu emailcímen.
Jó szórakozást kívánok az oldalon a helyi lakosoknak, fiataloknak, akiket érdekel a város múltja, vagy a Lengyeltótiból elszármazottaknak, akik szívesen nosztalgiáznak a régi képek láttán és természetesen minden más érdeklődőnek! 
 

Üdvözlettel:  Kiss Anett


Kedves Látogató!
Sajnos, a Mindenkilapja.hu-nál 2019 augusztusában ismét hardverhiba történt,
ami után hetekig nem volt elérhető a honlap, miután újra megtekinthetővé vált,
szomorúan vettem tudomásul, hogy megint elveszett az összes kép róla!
Mivel ez a hiba nem az első alkalom, ezért valószínűleg nem fogom visszatöltögetni
a képeket, hogy aztán a szolgáltató hibájából újra elszálljon minden.
A képeslapok a Facebookon IDE KATTINTVA egy nyilvános albumban megnézhetők.
A régi fényképek ITT, a képeslap kiállítás képei ITT tekinthetők meg. 


 


Lengyeltóti régi képeslapokon

 


 

A TÁMOP 3.2.3/A-11/1-2012-0086 "Egy mosolygós kisváros képekben és jelenetekben"
című projekt keretében szervezett helyi FILMKÖR alkotása 2013-ban:


Lengyeltóti egy mosolygós kisváros

 


 

Kedves Látogató!
 

Szeretném figyelmébe ajánlani a Kubik György által szerkesztett Hács története című honlapot, amely Hács település történetét dolgozza fel. Mivel Hács szomszéd faluként ezer szállal kötődik Lengyeltótihoz, ezért a történetét elolvasva Lengyeltótival kapcsolatban is sok dolog megtudható. Az oldal alapos és nagyon részletes munka, a hácsi családok története is feldolgozásra került, és rengeteg fénykép is található rajta. Érdemes egy kis időt fordítani az áttanulmányozására!